Quadern de camp 19.10.2015

-Recupero l’espai que ocupaven les últimes tomateres que encara hi havia als horts. Eren de penjar, de la varietat “mugró del Montgrí.” Un nom ben curiós per referenciar o anomenar unes tomates. Més enllà de la curiositat del seu nom, el cert és que han produït molts fruits i no han patit cap plaga important. Les vaig plantar a finals d’abril. Han estat gairebé sis mesos a la terra. Ahir en vam recollir els últims kg. Al centre de l’espai que ocupava la tela plàstica negra, que ha evitat el creixement descontrolat de les herbes, hi he estirat un tub de reg. Ho vaig adobar bé a principis de març. L’espai ha estat cobert tot aquest temps. No ha calgut posar-hi més fems. En aquest lloc hi faré una de les darreres plantades de cols i bròquils d’aquest any.

-Aquest dies toca desfer el camí d’anada. Moltes varietats estan arribant al final del seu cicle i les vaig traient dels espais que ocupaven, com ara mongeteres i carbassoneres. D’aquestes últimes ja no en queda cap planta als horts. El camí d’anada era plantar-les o sembrar-les. El de tornada és desplantar-les o trinxar-les. En acabat, adobo els espais -si els convé-, i en el cas de les mongeteres, integro la massa verda directament al lloc on han crescut. Guardo uns exemplars de carbassons rodons -zapallitos, rodó de Provença- per tenir llavors la pròxima temporada.